• Banner 16
 • Banner 5
 • Banner 13
 • Banner 2
 • Banner 11
 • Banner 4
 • Banner 7
 • Banner 14
 • Banner 9
 • Banner 18
 • Banner 17
 • Banner 6

A krízishelyzetben lévő családok lehetőségei – kerekasztal beszélgetés

2012. szeptember 11.
A krízishelyzetben lévő családok lehetőségei – kerekasztal beszélgetés

 

A krízishelyzetben lévő családok lehetőségei, kiút a válságból – kerekasztal beszélgetés programja

 

A kerekasztal beszélgetést a résztvevők 10-10 perces témafelvezető előadásával kezdjük, melyet egy kb. 50 perces beszélgetés követ.

 

A kerekasztal résztvevői és a 10 perces előadások témái:

 

Frivaldszky Edit, Együtt az Életért Közhasznú Egyesület elnöke: Kiútkeresés a szorult helyzetből

 

Az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület krízisek megoldására alakult. Fontos különbséget tennünk az átmeneti és az állandósult helyzetek között, mert a megoldások is másként alakulnak ezzel a szemlélettel. Kismamáink szorongva, a jövőtől félve keresnek meg minket, és új infomációk birtokában, lelki támogatással jövőképet formálnak maguknak. Az beszélgetésen megtörtént élethelyzetek segítségével felvázolt problémákra keresünk megoldásokat. Európai kezdeményezés: aláírásgyűjtés indult az élet védelmében. Egyesületünk pozitív irányvonalat képvisel: hisszük, hogy az abortusz kíméletlenségének bemutatása helyett a gyermekvárás szépségeinek hangsúlyozása változtathat a jelenlegi társadalmi hozzáálláson. 

 

Az előadóról:

 

Az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület célja, hogy segítsen a nehéz helyzetű várandós nőknek gyermekük elfogadásában, megtartásában és felnevelésében. Ennek érdekében telefonos lelkisegély-vonalat tartunk fenn, anyaotthoni elhelyezéseket szervezünk, babakelengyét gyűjtünk és juttatunk el a rászorulóknak, és – ha az anya úgy érzi, hogy nem tudja felnevelni a gyermekét és minden más lehetőséget kizártnak tart – nyílt örökbefogadást készítünk elő a törvényben meghatározott feltételekkel. A minket megkereső kismamák nemcsak telefonon, hanem honlapunkon keresztül, akár anonim módon, névtelenül is feltehetik kérdésüket, leírhatják problémájukat.

 

Munkatársainkat önkénteseink segítségével, akik között van védőnő, orvos, pszichológus, pedagógus és jogász, rendszeresen képezzük az egyesületi szakmai napok alkalmával. Egyike vagyunk annak az öt hazai civil szervezetnek, akik ezen a területen működnek, törvényi előírásoknak megfelelve nyílt örökbefogadásokat készíthetnek elő.

 

Mórucz Lajosné, Gólyahír Egyesület elnöke: Örökbefogadás, mint alternatíva

 

Sokan azt hihetik, hogy örökbe fogadni (és adni) milyen könnyű. Álljon itt egy olyan vélemény, amely a Gólyahír Egyesületnél örökbefogadott anyák véleménye: "Az örökbefogadás során mint örökbeadó és örökbefogadó anyukák megismerkedünk egymással, az örökbeadásig többször is találkozunk. Ezeket a napokat nem a felhőtlen boldogság jellemzi. Megismerve életüket, élethelyzetüket, döntésük okát, még inkább átérezzük érzéseiket, fájdalmukat mi is. Nem mi vesszük el tőlük a gyermeküket, hanem az örökbeadással ők gondoskodnak gyermekükről, bármilyen fájdalmas is ez számukra. Legtöbb esetben az örökbeadó anyuka egyedülálló, aki nem várt gyermekének így adja meg a legtöbbet, még akkor is, ha ez a legnehezebb út. De nagyon jó hallani szavaikban a megnyugvást, amikor látják, hogy gyermeküket valóban szerető, boldog család várja."

Nekünk, akik az örökbefogadást segítjük, nagyon fájó érzés, mert mi ismerjük az Életet adónkat, azt a NŐT, akinek élete legnehezebb döntését kellett meghoznia, hogy megmentse gyermekét. Elviselve közben a negatív hozzáállást, elítélő, megszégyenítő szavakat. Mintha nem lenne elég a lelki és fizikai fájdalom, még a társadalom „gyűlölete” is nehezíti lelkét. Ha ismert lenne az örökbeadás lehetősége, az ezzel foglalkozó szervezetek munkája, ha nem lenne ennyire elítélő a társadalom, akkor biztosan több nő választaná az életet gyermekének, és talán nem lenne többé csecsemőgyilkosság sem.

 

Az előadóról:

 

Mórucz Lajosné védőnő, alapítója és elnöke a Gólyahír Egyesületnek 2000 óta. Minden évben tart előadást a budapesti végzős védőnő hallgatóknak a Főiskolán, és a CSVSZ védőnőknek a felkészítésén, a válságterhes gondozásról, és a nyílt örökbeadás tapasztalatairól.

 

A Gólyahír Egyesület 2009-ben saját lakást vásárolt, ahol a válsághelyzetben lévő várandós anyáknak (6 főnek) szállást, és teljes ellátást biztosítanak. Az Egyesületnek 26 karitatív „gólyahíres” munkatársa van, 610 nyílt örökbeadásnál segítettünk, és örökbe adási szándéka ellenére 300 anya tartotta meg gyermekét a segítségükkel. Lelki segély szolgálat,  anyaotthon keresésben, és kelengye csomag küldéssel segítik a rászorulókat.

 

Eddig 5 szakmai konferenciát szerveztek, és tartottak szakembereknek a nyílt örökbefogadásról. Megjelent könyvük a „Gólyamesék” 2004-ben. Dokumentumfilmün a „Gólyamese” 2006-os Filmszemlén Dokumentumfilm kategóriában I díjat nyert. Rendezte: Dobray György.

 

Lehöcz Mónika, Otthon Segítünk Alapítvány igazgatója: A családvédelem és a szociális helyzetet érintő kérdések

 

A család testi-lelki egészségvédő szerepe a modern társadalomban különösen fontossá vált. A széleskörű epidemiológiai vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a házasok és a több gyermekesek életesélyei lényegesen jobbak: a harmonikus család a legkomolyabb egészségvédő tényező. Ugyanakkor, a válások száma hazánkban magas szinten stagnál és az európai trendeknek megfelelően a kisgyermekek egyre nagyobb része ma már eleve házasságon kívül születik.

 

A családok sokfélék, de az Otthon Segítünk Alapítvány szolgálataira a társadalmi változások miatt egyre nagyobb igény van. A gyermeküket, gyermekeiket egyedül nevelő szülők mellett a sérült gyermeket vagy (hármas) ikreket nevelők, a rokonoktól távol élő, vagy az édesapát munkája miatt nélkülöző családok veszik igénybe leginkább az önkéntesek segítségét. Előfordul, hogy valamelyik szülő meghalt vagy tartós beteg. De nem kell ilyen krízishelyzet a segítségkéréshez: ha a szülő egyszerűen tanácstalan, elkeseredett, fáradt, akkor is fordulhat a szolgálathoz.

 

Az előadóról:

Az Otthon Segítünk Alapítvány munkatársa a 2001-es indulás óta: 2001-2006-ig a Zuglói Szolgálat szervezője, 2007 óta az Alapítvány vezetője. 12 éve vezetője a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Zuglói Csoportjának, amely feladat ellátása szervesen kiegészíti a családsegítő és koordináló munkát.

Az Otthon Segítünk segítő szolgálatok hálózata, amelyek központja Budapesten található. A civil szolgálat önkéntesei kisgyermekes családokat látogatnak otthonukban, hogy baráti támaszt és gyakorlati segítséget nyújtva, jelenlétükkel segítsék a szülőket a mindennapi problémákkal való megküzdésben. A 2001-ben létrehozott Alapítvány munkatársai 2011-ig összesen 160 ezer önkéntes munkaóra-ráfordítással 989 családot segítettek, ahol 2214 kiskorú gyermeket nevelnek.

Szalai Gyöngyi, a Lea Otthon munkatársa: Egy ház, ahol a babák megszülethetnek

 

Célunk, hogy a gyermekek megszülethessenek és életüket biztonságban – lehetőleg az édesanyjuk mellett - kezdhessék el, hogy az anyának ne kelljen pusztán szociális okokból vagy a támogató család hiánya miatt az abortuszt választania, a gyerekek ne kerüljenek állami gondozásba. Befogadjuk a szülés környékén krízishelyzetbe került várandósokat és kisbabás édesanyákat.
Szolgáltatásaink:
-    Lakhatás másfél éven keresztül
-    Szülésfelkészítés
-    Dúlás szülés
-    Szoptatási, csecsemőgondozási tanácsadás, kísérés
-    Segítő beszélgetések
-    Családgondozás (ügyintézés, mentális támogatás, kikerülés előkészítése, családi kapcsolatok rendezése)
-    Jogi tanácsadás és képviselet
-    Pszichológusi segítség
-    Életvezetési, gyermeknevelési támogatás
-    Életvezetési és szabadidős foglalkozások
-    Képzések
-    Kreatív tevékenységek
-    Adományozás

 

Az előadóról:

 

Évtizedekig a fogyatékos ügyben dolgoztam, majd érdeklődésem a gyermekvédelem felé fordult. 2008. óta dolgozom a Lea Otthonban, ahol szakgondozói, lelki gondozói, hitoktatói és önkéntes koordinátori feladatokat látok el. Célom, hogy a kismamáknak segítséget nyújtsak az anyává válás folyamatában, hogy a gyermekek a lehető legjobb testi-lelki gondoskodást kaphassák tőlük. Hívő katolikusként hiszem, hogy minden megfogant életet védeni kell.

 

© 2024 Az élet: ajándék | Minden jog fenntartva

Látványügynökség Feki Webstudio @ 2012 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás