• Banner 9
 • Banner 6
 • Banner 4
 • Banner 16
 • Banner 13
 • Banner 18
 • Banner 17
 • Banner 14
 • Banner 11
 • Banner 7
 • Banner 5
 • Banner 2

Lelki segítségnyújtás és tanácsadás – kerekasztal beszélgetés

2012. szeptember 19.
Lelki segítségnyújtás és tanácsadás – kerekasztal beszélgetés

 

Lelki segítségnyújtás és tanácsadás – kerekasztal beszélgetés részletes programja

 

A kerekasztal beszélgetést a résztvevők 10-10 perces témafelvezető előadásával kezdjük, melyet egy kb. 50 perces beszélgetés követ. 

 

A kerekasztal résztvevői és a 10 perces előadások témái:

 

Martosné dr. Dulácska Csilla, Természetes Családtervezési Tanácsadók Munkaközössége: Felelős párválasztás, gyermekvállalás

 

A tüneti-hőmérőzéses módszer egy nagyon biztonságos, tudományos megalapozottságú természetes családtervezési módszer, amely egyben egy felelősebb életformát is jelenthet.

 

Az önmegfigyelés segíti a tudatosság kialakítását a saját testtel, a szexualitással, a termékenységgel, az élet lehetőségével kapcsolatban. Ezért az abortusz kevésbé reális választás. Vetélésnél pedig a ciklus visszaállásáról, a saját test működéséről szerzett tapasztalat segíti a feldolgozást.

 

A módszer alkalmazásánál a párkapcsolatban megjelenik a közös termékenység szemlélete, a szexualitás és a termékenység szerves összefüggése. Az önmegtartóztatás kérdése intenzívebb kommunikációt, közös döntéseket és a felelősség közös vállalását teszi szükségessé a pár számára.

 

A tanácsadás a módszer megtanítása mellett segítséget ad a közös termékenységgel, a közös felelősséggel való kapcsolat kialakításában, de a vetélés feldolgozásában is segíthet.

 

Az előadóról:


Építészmérnöki diplomám megszerzése után PhD-dolgozatomban már fontos szerepet kapott a pszichológia, és további tanulmányaimban és szakmai tevékenységemben már ez az irány dominált.

 

Pszichodráma-, ill. bibliodráma csoportvezetőként önismereti pszichodráma és bibliodráma csoportokat vezetek. Természetes családtervezési tanácsadást és előadásokat tartok jegyesoktatásban, tanfolyamokon, illetve a MODULE dúlaképzésein. Évek óta társvezetőként szabad interakciós csoportot vezetek szülés-születés témában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológia szakos hallgatóinak. Nemrég kezdtem el a „Ciklus-show” nevű lányoknak szóló termékenységi és felvilágosító workshopokat, illetve középiskolákban családi életre nevelés órákat tartani.

 

Lukács Judit, bába, Életfa Bábapraxis:  Abortusz/vetélés körüli időszak mentálhigiénéje

 

Szülésznőként, mentálhigiénés szakemberként gyakran találkozom az abortusz vagy vetélés testi-lelki következményeivel.  Akár abortusza volt egy nőnek, akár vetélése, veszteség, ami feldolgozásra vár. Nehézsége, hogy a perinatális gyász nem a múltra, hanem a jövőre vonatkozik, elköszönés valakitől, akiről nincsenek kézzel fogható emlékek, aki a jövő lett volna...  

 

Ha a veszteség nem kerül feldolgozásra, hosszú távú következményei egy következő várandósságra, szülésre is hatással lehetnek.  Minden perinatális veszteség egyedi, így más a feldolgozása is. A kórházi ellátás során is mások a nehézségek, egy valami azonban közös. A nők ezekben az órákban gyakran vannak egyedül, minden értelemben. Gyakran sem a család, sem az egészségügyi személyzet nem tud mit kezdeni a halállal, egy meg nem született baba halálával. 

 

Az egészségügyi szakemberek/szülésznők a legtöbbször nincsenek felkészítve arra, hogyan segíthetnek, hogyan kísérhetik ezt a nehéz folyamatot mentálhigiénés szemlélettel.  Nincsenek felkészítve és nem kapnak ahhoz sem segítséget, hogy ők hogy dolgozzák fel.  Ezek a hiányosságok gyakran vezetnek oda, hogy további nehézségek rakónak az érintettekre, amik hátráltatják a gyászmunkát. Jobban meg tudtak küzdeni a veszteséggel azok, akik a személyzettől, családtól érzelmi támaszt kaptak.  A társas támasz – mint minden trauma esetén  –  itt is alapvető és kiemelt jelentőségű.

 

Az előadóról:


Öt gyermekem van. 14 éve dolgozom várandósokkal, kísérek szüléseket. Abban, hogy néhány éve mentálhigiénét is tanultam (Károli Egyetem Pszichológia Tanszék), legfőbb motivációm, szakmai és személyes tapasztalataim voltak.  Minél több időt töltöttem várandósok gondozásával, szülések kísérésével, majd utógondozással, illetve találkoztam perinatális veszteséget ért nőkkel, annál jobban tudatosodott bennem, hogy mennyire fontos a személyes, mentálhigiénés szemlélettel való kísérése ennek az időszaknak. A Szabolcs utcai kórházban önkéntesként perinatális veszteséget ért nőket kísérhettem. Jelenleg az Életfa Bábapraxisban dolgozom. Az Országos Bábaszövetség elnökségi tagja vagyok.

 

Singer Magdolna, gyásztanácsadó, a Napfogyatkozás Egyesület elnöke: Gyásztanácsadás a korai veszteségek feldolgozásában

 

Bár napjainkban a gyász általánosságban véve sem könnyű, nincsenek meg a régi tradíciók, rítusok, az emberek tétovák a segítésben, de a korai veszteségek esetében (vetélés, szülés körüli halál) a gyászoló anya, apa még nehezebb helyzetbe kerül, mert a gyászuk jogosultságát kevésbé ismerik el. Úgy gondolkodnak sokan egy kisbaba elvesztéséről, mint egykönnyen pótolható veszteségről, amely miatt nem is érdemes szomorkodni.

 

A művi abortusz utáni segítségnyújtás végképp elmarad, hiszen ha a szülők maguk döntöttek úgy, hogy megválnak a gyermeküktől, nyilván akkor nincs is szükségük segítségre. Ez nem így van, a sokszor igen nehéz döntést átmeneti megkönnyebbülés követheti, utána azonban előtörhetnek a gyász legkülönbözőbb megnyilvánulásai, vagy rejtetten, kerülőutakon jelenik meg, sokszor nem is tudva arról, hogy mi a probléma valódi oka.

 

A beteg magzatok kérdése is szenvedés forrása, a szülők nehéz döntéshelyzetbe kerülnek, és ha megválnak a beteg babától, viselniük kell annak lelki következményeit.

Rövid előadásomban a korai veszteséget elszenvedett párok segítésének lehetőségeiről fogok beszélni.

 

Az előadóról:


Négy gyermekes édesanya vagyok, foglalkozásomat tekintve író, újságíró, mentálhigiénés szakember, hospice-és gyásztanácsadó. A gyász területén belül elsősorban olyan szülőket segítek egyéni és csoportos formában, akik elveszítették kisbabájukat. Emellett a válási gyász feldolgozását is segítem, csoportfoglalkozások keretében.

 

Eddig 12 könyvem jelent meg, elsősorban veszteségek témakörében. Bővebb információ rólam, megjelent könyveimről, tanulmányimról a www.singer.hu oldalon található.

 

Kovács Ferenc, diakónus, ny. börtönlelkész és Kovácsné Treer Mária, lelki gondozó, gyásztanácsadó : Ne félj, nem ítéllek el! - kiút az abortusz okozta fájdalomból

 

Van az abortusznak káros hatása?

A testi következmények, mint a koraszülés, a meddőség, a kismedence gyulladásos folyamatai – ismertek. A lelki következményekről ma már elég sok tapasztalat gyűlt össze világszerte. A legújabb, és eddigi legkiterjedtebb amerikai felmérések szerint abortusz után a nők 65%-a szenved ebben a tünetcsoportban részben vagy egészben.

 

Miért nehéz a terhesség megszakítást követő gyász?

Megfoghatatlan, mert a nő sose látta az elvetetett magzatot. A gyász sokszor késleltetetté válik, elakad, vagy el sem kezdődik. Az a csapdahelyzet, hogy a veszteségnek megélője, de az okozója is ugyanő.

 

Az anyáknak nagyon vegyesek az érzéseik. Van, aki „nem lát problémát” s az érzéseit megpróbálja a „szőnyeg alá besöpörni”. Azonban az életének egy krízis helyzete, vagy más történés a problémákat robbanásszerűen hozhatja elő.

 

Az abortuszt követő fájdalom nem a vallásos érzelmek függvénye.

 

A feldolgozás során fontos szembenézni tetteinkkel, mely nehéz, de első szükséges lépés a lélek gyógyulásához. A következő lépés a megbocsátás: másoknak és önmagunknak, ami megnyitja az utat a szív békéje felé.

 

Isten irgalmas szeretetéből VAN GYÓGYULÁS az abortuszt követő fájdalomból!

 

Az előadókról:

Sorstársak – gyógyító szeretet a gyászban”

-       2007 óta gyászcsoportokat, sorstársi közösségeket vezetünk a Budapest-Kelenföldi Szent Gellért Templomban ahol az ország legnagyobb egyházi kezelésű urnatemetője működik.

-       2008-tól a Mária Rádió „Sorstársak” gyászolókhoz szóló műsorának szerkesztőiként dolgozunk. A műsor kéthetente jelentkezik.

Ne félj, nem ítéllek el! – kiút az abortusz okozta fájdalomból.”

-       2009-től Munkácson és Máriabesnyőn posztabortusz szindrómában szenvedőknek gyógyító, veszteség feldolgozó lelkigyakorlatokat tartunk. Legközelebb 2012 okt. 4-7-ig lesz Máriabesnyőn.

-       2010-óta a Mária Rádió Ne félj, nem ítéllek el! műsorának szerkesztését és vezetését végezzük. A műsorban a PAS problémával kapcsolatban az érintettek vallomásai, valamint orvosi, lelkészi, pszichológusi szakvélemények hangzottak el. Segítséget kívánunk adni azoknak, akik szenvedésüket magukba zárva hordozzák. Ez a műsorunk is kéthetente jelentkezik.

 

Elhangzott műsorokból 2012-ben a PAX Kiadó felkérésére könyv született

 

© 2024 Az élet: ajándék | Minden jog fenntartva

Látványügynökség Feki Webstudio @ 2012 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás