• Banner 4
 • Banner 7
 • Banner 16
 • Banner 9
 • Banner 11
 • Banner 6
 • Banner 2
 • Banner 13
 • Banner 17
 • Banner 14
 • Banner 5
 • Banner 18

Az élet: ajándék konferencia - összegzés

2012. október 2.
Az élet: ajándék konferencia - összegzés

 

Az élet: ajándék címmel szervezett nemzetközi szakmai konferenciát életvédelemről, magzatvédelemről a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége pénteken.

 

Konferenciánk célja az volt, hogy feltárjuk azokat a problémákat, amelyekkel a krízishelyzetbe kerülő nők, családok szembesülnek, megkeressük azok mélyebb okait és megoldási lehetőségeket vázoljunk fel a problémákkal küzdők számára.

 

A tanácskozás során egyrészt azt vizsgáltuk meg, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a megfogant gyermekek meg tudjanak születni, másrészt pedig, hogy mi szükséges ahhoz, hogy jól tudjanak megszületni. Hogyan lehet ebben segíteni a nőket, családokat, hogyan lehet a támogatásukra a szakembereket felkészíteni?

 

Valljuk, hogy az emberi életet a fogantatása pillanatától a természetes halálig feltétel nélkül tisztelet és védelem illeti. A megfogant életért felelősséget visel nem csak az anya, az apa, a család, hanem a társadalom egésze is.

 

Valljuk, hogy segíteni kell az anyákat, családokat a gyermekvárás, szülés, gyermeknevelés során, hogy hozzájussanak a számukra legmegfelelőbb ellátáshoz, a szükséges információkhoz és társadalmi támogatáshoz, személyre szabott gondoskodáshoz. Ez által csökken kiszolgáltatott helyzetük és képesek lesznek kompetensen részt venni gyermekük világra hozatalában és felnevelésében.

 

Valljuk, hogy a társadalom felelősségének része az élet, a gyermek, az anya, a nő iránti  tisztelet, a nehéz helyzetbe jutottakkal való együttérzés és számukra a segítség felkínálása. A krízishelyzetben lévőket át kell segíteni valódi problémáikon és megfelelő információval kell ellátni, teljes körű hozzáférést teremtve számukra a különböző megoldási alternatívákhoz és biztosítva számukra az informált döntés lehetőségét.

 

Valljuk, hogy mindeközben a döntés minden esetben a nő és a család joga. Támogatóként erkölcsi és szakmai kötelességünk őket teljes körűen tájékoztatni és biztosítani számukra a rendelkezésünkre álló erőforrásokat.

 

A közös tanácskozás során megszületett javaslatok összefoglalva: 


Javasoljuk a családbarát közgondolkodás erősítését, és minden olyan kezdeményezést, amely a gyermekek és fiatalok egészséges, kiegyensúlyozott felnőtté válását segíti elő.

—Javasoljuk, hogy a közoktatásban induljon olyan felvilágosító program, amely a tudatos   életvezetésre, elkötelezett párkapcsolatra, felelős szexualitásra és családi életre neveli a fiatalokat.


Javasoljuk a gyermeküket vállalni nem tudó, ezért a nem kívánt terhesség megszakítására készülő, segítséget kérők személyre szabott felvilágosítását, valamint a társadalom széleskörű tájékoztatását az abortusz testi és lelki következményeiről, a jogi kérdésekről és az alternatív megoldásokról.


Javasoljuk a posztabortusz szindrómával, annak generációkon átnyúló hatásával kapcsolatos ismeretterjesztést. Szorgalmazzuk a korai veszteségeket feldolgozó csoportok létrejöttét és hozzáférhetővé tételét.


Javasoljuk mentálhigiénés szakemberek, szülésznők, bábák, gyásztanácsadók, jogászok és civilszervezetek szakembereiből álló, segítő csoportok létrehozását és elérhetővé tételét, melyek segíteni tudnak a krízishelyzetekben és személyre szabott gondoskodást nyújtanak.


Javasoljuk annak felmérését, hogy mekkora az orvos által javasolt, a genetikai vizsgálatok eredményeként végzett abortuszok száma.


Javasoljuk olyan (ön)segítő csoportok felállítását, melyek gyakorlati és pszichológiai támaszt tudnak nyújtani már a várandósság ideje alatt a szülőknek a méhen belül már diagnosztizáltan beteg gyermek vállalása esetén. Ez kívánatos lenne azokban az esetekben is, amikor csak a szülés során vagy utána derül ki a gyermek betegsége.


Javasoljuk azoknak a civil szervezeteknek, kezdeményezéseknek a támogatását, melyek segítik az anyákat, családokat a gyermekvárás, szülés, gyermeknevelés során, illetve akik a krízishelyzetben lévők számára nyújtanak segítséget, támogatást, megoldási alternatívákat.


Támogatjuk a magzati élet védelméért szervezett európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtését és ennek támogatására hívjuk a civil szervezeteket, magánszemélyeket is:  http://www.oneofus.eu/oneofus/allegati/15124/Firme_ungheria.pdf

 

Konferenciánk alkalmat teremtett a különböző területeken tevékenykedő szakmai és civil szervezetek találkozására. Reményt adónak tartjuk a kisebb-nagyobb közösségek, a családok összefogását és egymás segítését, a civil szervezeteknek ezen területen végzett  munkáját. Az Asszonyszövetség a jövőben is közreműködik a különféle szervezetek összekapcsolásában, szakmai együttműködések kialakításában, nyilvánosságot biztosítva számukra hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt.

© 2024 Az élet: ajándék | Minden jog fenntartva

Látványügynökség Feki Webstudio @ 2012 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás