• Banner 14
 • Banner 17
 • Banner 13
 • Banner 5
 • Banner 4
 • Banner 7
 • Banner 2
 • Banner 16
 • Banner 6
 • Banner 18
 • Banner 9
 • Banner 11

Családvédelmi Szolgálatok - támogatás a bajban

2012. október 14.
Családvédelmi Szolgálatok - támogatás a bajban

 

Ha a terhesség olyan súlyos válsághelyzetbe sodort, hogy a terhesség megszakítását mérlegeled, mérlegelitek, bizalommal fordulhatsz a Családvédelmi Szolgálatokhoz. Náluk meghallgatásra, támogatásra, információra számíthatsz annak érdekében, hogy a válsághelyzetre megoldást találj.


A tanácsadáson nyugodt körülmények között átgondolhatod a helyzetet, a válságot előidéző tényezőket, és hogy milyen lehetőségeid vannak, ha mégis megtartanád a magzatot. Ennek érdekében kapsz tájékoztatást a támogatást nyújtó állami és civil szervezetektől, a rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és a gyermekek után járó ellátásokról és az örökbeadás lehetőségéről.

 

Ha felmerül a gyanú, hogy teherbe estél, akkor először nőgyógyászhoz kell elmenned, aki megállapítja a terhességet. Ha jelzed neki, hogy szeretnél terhességmegszakítást kérni, ő kiállít neked egy igazolást a terhességről.

 

Ha nincs bűncselekmény vagy egészségügyi kockázat a háttérben, akkor a nőgyógyásztól kapott igazolással fel kell keresned a Családvédelmi Szolgálat egyik irodáját. Nem csak a lakóhelyedhez közeli irodát keresheted fel, hanem az országban bármelyikben fogadnak, de időpontot kell kérned telefonon. A szolgálatok elérhetőségeit innen töltheted le:
https://www.antsz.hu/data/cms40838/CSVSZ_cimlista_20121003.pdf

 

A szolgáltatásért nem kell fizetned, és a tanácsadás anonim a terhességmegszakítás iránti kérelem kiállításáig. Vagy is nem vagy kötelezhető a személyi adataid megadására, a személyazonosságod igazolására a terhességmegszakítás iránti kérelem benyújtásáig.

 

Jó, ha a gyermek apja is jelen van a tanácsadáson, de ez nem kötelező, egyedül is mehetsz.

 

Az első alkalommal arról beszélget veled, veletek a tanácsadó, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha mégis megtartanád a magzatot. Elmondja, hogy

- ha vállalnád a gyermeket, akkor milyen állami és nem állami, anyagi és természetbeni támogatási lehetőségeket vehetsz igénybe
- milyen szervezetekhez, intézményekhez fordulhatsz, amelyek lelki támogatást és anyagi segítséget nyújtanak a nehéz helyzetben lévő anyáknak, családoknak
- milyen lehetőséged vannak, ha örökbe adnád a gyermeked
- ismerteti a terhesség-megszakítás veszélyeit és az esetleges későbbi terhességre gyakorolt hatásait.

 

Tekintettel arra, hogy komoly döntés előkészítéséről van szó, a tanácsadás időtartama legalább 30-40 percet vesz igénybe. Előfordulhat, hogy több beszélgetésre van szükség, melyre biztosítják neked, nektek a lehetőséget.

 

Ha a tanácsadás után úgy döntesz, hogy nem tartod meg a magzatot és nem is adod örökbe, akkor legkorábban az első megjelenést követő harmadik napon kérelmezheted írásban a Családvédelmi Szolgálatnál a terhességmegszakítást. A műtét elvégzésére a terhesség tizenkettedik hetéig van lehetőség, de  azt tudnod kell, hogy minél korábban végzik el, annál kisebb a szövődmények kialakulásának kockázata.

 

Ha kérelmezted a terhességmegszakítást, akkor egy második tanácsadáson kell részt venned a Családvédelmi Szolgálatnál. Ezen a tanácsadó elmondja neked, hogy

- melyek a terhesség-megszakítás jogszabályi feltételei
- milyenek a terhesség-megszakítás körülményeiről, hogyan zajlik a műtét
- melyek a beavatkozást végző egészségügyi intézmények
- mennyi a térítési díj esetedben
- milyen segítségeket vehetsz igénybe a terhességmegszakítást követően
- milyen teendőid vannak a továbbiakban
- ha kéred, személyre szabott fogamzásgátlási tanácsokat is ad számodra a védőnő.

 

Természetesen még ezután is – egészen a műtétig – megváltoztathatod a döntésedet, és megtarthatod a babát.

© 2024 Az élet: ajándék | Minden jog fenntartva

Látványügynökség Feki Webstudio @ 2012 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás