• Banner 14
 • Banner 2
 • Banner 7
 • Banner 4
 • Banner 5
 • Banner 16
 • Banner 11
 • Banner 18
 • Banner 17
 • Banner 13
 • Banner 6
 • Banner 9

Hogyan végzik az abortuszt és milyen veszélyei vannak?

2012. október 14.
Hogyan végzik az abortuszt és milyen veszélyei vannak?

 

Bár a terhességmegszakítás gyakran végzett beavatkozás, semmiképpen sem jelentéktelen orvosi eljárás, mind testi, mind lelki következményei, mellékhatásai lehetnek. Röviden összefoglaltuk, hogyan történik az abortusz, milyen eljárások vannak, és milyen szövődmények léphetnek fel a műtét után.

 

Ha nem egészségügyi okok miatt kell elvégezni az abortuszt, akkor csak a terhesség 12. hetéig van erre lehetőség. Minél korábban végzik el a műtétet, annál kisebb a komplikáció veszélye, ezért ha elszántad magad, és semmilyen más módot nem látsz, akkor jelentkezz nőgyógyásznál minél hamarabb.

 

Hogyan történik az abortusz?

 

A terhesség korai szakaszában a leggyakrabban az úgynevezett méh aspirációt alkalmazzák. Ennek során kitágítják a méhnyakat, bevezetnek egy hajlékony műanyag csövet a méhbe. A csőhöz egy vákuumgépet csatlakoztatnak, és a vákuummal kiszívják a magzatot a méhből. Mivel ez nem távolít el mindent, egy újabb eszközzel eltávolítják a bent maradt magzati részeket, a méhlepényt, a köldökzsinórt. Ha ezzel is végeztek, egy hurokban végződő fémpálca segítségével végigkaparják a méh belső falát, és eltávolítanak minden ottmaradt szövetet, majd ismét behelyezik a szívócsövet, hogy biztosan ne maradjon a méhben szövet. A beavatkozás után, amelyet altatásban végeznek, általában fél napig kell még kórházban maradnia a nőnek, a lábadozás hetekig tart.

 

Ritkábban, főként a terhesség nyolcadik hetétől, a tágítás és kiürítés módszerét alkalmazzák. Ez a beavatkozás általában két részben történik, akár két napig is, mivel nagyobb a magzat, a méhnyakat is jobban ki kell tágítani. Az első napon úgynevezett lamináriákat helyeznek a méhnyakcsatornába, amelyek több órán át tágítják azt. Amikor kellően kitágult a méhnyak, bevezetik a műanyag csövet, amivel kiszívják a magzatburkot és a magzatvizet. Hiába tágítják ki jobban a méhnyakat, mint a méhaspirációnál, a terhesség 8-12. hetében a magzat már olyan nagy méretű, hogy a méhen belül kell feldarabolni, és a részeit így eltávolítani. Amikor vákuummal eltávolították a részeket, a hurokban végződő eszközzel végigkaparják a méh belső falát, hogy eltávolítsanak minden ottmaradt szövetet, és ezeket is vákuummal szívják ki a méhből.

 

Milyen szövődményei lehetnek?

 

Mivel meglehetősen drasztikus beavatkozás az abortusz, ezért sok szövődménnyel is járhat, amelyeknek a tüneteire figyelni kell, és azonnal orvoshoz fordulni, ha bármelyiket is észleled. Ha erős vérzést, görcsöket, magas lázat tapasztalsz, azonnal jelezd ezt az orvosodnak.

 

Méhen belüli sebeket okozhat mindkét módszer, gyakran a küretkanál szakít le szövetet a méh faláról. Ez méhfalgyulladást, vagy a méhfalon összenövéseket okozhat, ezek meddőséghez vezethetnek.

 

A méhbe vezetett eszközök, a vákuumcső át is lyukaszthatja a méh falát. Ez erős vérzéssel járhat, a méh eltávolítására is szükség lehet. Az is előfordulhat, hogy egy helyen elvékonyodik a méh fala, és az egy későbbi terhesség során átszakadhat. A méhen belüli összenövések és a perforáció is, növeli a méhen kívüli terhesség és a vetélés esélyét. A méhfal átlyukasztásakor könnyen megsérülhet a húgyhólyag vagy a belek is.

 

A méhnyak is nagy igénybevételnek van kitéve, megsérülhet, be is szakadhat, ha például rosszul vezetik be a vákuumcsövet, ki is lyukadhat. Súlyos esetben a méh eltávolítására is szükség lehet, de enyhébb sérüléseknél is előfordulhat, hogy későbbi terhességeknél probléma lép fel.

 

Közvetett szövődmény lehet, amikor a nőnél meglévő, de nem diagnosztizált bakteriális fertőzéseket, szexuális úton terjedő betegségeket a beavatkozás során használt eszközökkel véletlenül továbbítják petevezetőre vagy petefészkre. Ez medencegyulladást idéz elő, ami meddőséghez vezet.

 

Vérmérgezés is felléphet, az abortusz miatt, mert előfordulhat, hogy minden igyekezet ellenére szövetrészek maradnak a méhben.

 

Az abortusz során kialakuló sérülések nem mindig ismerhetők fel azonnal, előfordulhat, hogy csak egy következő terhesség tervezésekor merül fel, hogy ezek okozzák, hogy nő nem tud teherbe esni, vagy elvetél.

 

Poszt Abortusz Szindróma - az abortusz lelki következményei

 

Közvetlenül a műtét után a nők sokszor megkönnyebbülést éreznek, hiszen úgy érzik, hogy szorongatott helyzetből sikerült kijutniuk, és igyekeznek nem is gondolni a történtekre. A lelki folyamatokkal foglalkozó szakemberek azonban megfigyelték, hogy azoknál a nőknél, akiknél abortuszt végeztek, hónapokkal a műtét után szorongás, alvászavarok jelentkezhetnek.

 

Aki ilyenkor nem kap segítséget, kedvetlenné, ingerlékennyé válhat, sírógörcsök törnek rá. Gyakran konfliktusba kerül a családtagjaival is, a párját, az orvosokat hibáztatja, úgy érzi, bosszút kell állnia rajtuk. Önvád is gyötörheti, kialakulhat az az érzése is, hogy kudarcot vallott, nem jó társ, nem jó anya, még az is felmerülhet benne, hogy nem tud gondoskodni a gyermekeiről.

 

Sok nő vagy abortusz évfordulóján, vagy azon a napon omolhat össze, amikor a vélhetően megszületett volna a gyermeke. Előfordulhat, hogy a feszültséget gyógyszerekkel, alkohollal vagy droggal próbálja csökkenteni, ami csak újabb problémákat okoz. Az érzelmi viharok odáig vezethetnek, hogy a nő súlyos depresszióba süllyed.

 

Ezek a lelki hatások a férfiaknál is megfigyelhetők, hiszen a gyász feldolgozására nekik sincs ilyenkor lehetőségük. Bennük is váltakozik az önvád és mások hibáztatása. Ezért gyakori, hogy egy abortuszt követően a párkapcsolat is válságba kerül, gyakran meg is szakad.

 

A terhességmegszakítással kapcsolatos érzéseket azért is nehéz feldolgozni, mert az elveszített gyermeket a nő és férfi nem tudja meggyászolni, hiszen egyrészt nem tudja megnézni vagy megérinteni a halott magzatot, másrészt neki is része van a veszteség kialakulásában, hiszen végső soron ő hozta a döntést. Mivel általában a környezetében lévők számára is kényes, fájdalmas téma az abortusz, a legtöbb ember nem is képes nyugodtan, megértően beszélgetni erről, így az érintett nem is tudja megbeszélni senkivel, milyen fájdalom tombol benne.

 

Nem kell azonban egyedül küzdened nyomasztó gondolataiddal, nem kell magányosan szenvedned. Fordulj szakemberhez, ha a fenti tüneteket veszed észre magadon. Pszichológus, gyásztanácsadó vagy a kifejezetten abortusz feldolgozásra létrejött csoportok tudnak segíteni abban, hogy fel tudd dolgozni a veled történteket. 

 

© 2024 Az élet: ajándék | Minden jog fenntartva

Látványügynökség Feki Webstudio @ 2012 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás