• Banner 11
 • Banner 17
 • Banner 7
 • Banner 16
 • Banner 13
 • Banner 14
 • Banner 6
 • Banner 9
 • Banner 4
 • Banner 2
 • Banner 18
 • Banner 5

A dúla - asszonyi segítség a szülés körül

2012. október 15.
A dúla - asszonyi segítség a szülés körül

 

A múltban természetes volt, hogy a szülő nőket asszonytársak segítsék, akik saját élményeik, tapasztalataik alapján nyújtanak megerősítést. Asszonytársi segítő: ő a dúla. Napjainkban dúlának azokat nevezzük, akik a szülés előtt, alatt és után igény szerinti fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújtanak a szülő nőnek.


A dúla

- kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, születést,
- tisztában van a szülés természetével,
- képes megérteni és elfogadni az anya érzelmi szükségleteit, érzelmi támogatást nyújt,
- segít az anyának és partnerének a szülési terv elkészítésében és annak minél teljesebb megvalósításában,
- a szülés alatt végig a vajúdó mellett marad, műszakváltás nélkül,
- segít biztosítani az anya (a pár) kényelmét, komfortérzetét,
- objektív információnyújtással segít döntések meghozatalában anélkül, hogy saját véleményét az anyára (párra) erőltetné,
- elősegíti a vajúdó, a partnere és a kórházi segítők közötti kommunikációt,
- kiegészíti a partner és a kórházi segítők által nyújtott gondoskodást.

 

A szülésznők és a szülész-nőgyógyász orvosok feladata a szülés folyamatának szakmai felügyelete, ellátása, helyzetértékelés, és a szükséges beavatkozások elvégzése. A szülő nőknek azonban követelő igényük van a vajúdás, szülés és a gyermekágyas időszak alatt arra is, hogy személyes, személyre szóló érzelmi támaszt kapjanak. A szülészorvosok és a szülésznők – bár erejükön felül is igyekeznek -, a gyakori újabb és újabb kapcsolatteremtésben, a műszakok változásában folyamatos támaszt nem tudnak nyújtani.

 

A “papás szülés” bevezetésével az igények kielégítésének jó része a férjekre hárul. Ők azonban gyakran tanácstalanok, és tehetetlennek érzik magukat az ismeretlen közegben, az ismeretlen feladathelyzetben, sok esetben ők maguk is támaszra szorulnak.

 

Mit tehet a dúla?


A dúlák képzett laikusok, akik érzelmi, pszichológiai támaszt nyújtanak, segítik a várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak pozitív élményként való megélését. A dúla a vajúdás és a szülés ideje alatt teljes figyelmével kíséri az anyát, követve minden olyan pillanatot, amikor támogatásra, bátorításra, biztatásra van szüksége. Többféle természetes eljárást ismerve javaslatot tehet bizonyos testi és lelki állapotok, helyzetek megkönnyítésére, javítására. Folyamatos fizikai segítséget nyújthat az anyának masszírozással, akupresszúrával, fájdalomcsillapító hatású borogatásokkal, aromaterápiával, homeopátiával, javasolhat olyan testhelyzeteket, amelyek csökkenthetik a fájdalmakat.

 

A dúla közvetíthet az anya és a szaksegítők, ill. az anya és a családtagok között, ha nézeteltérés vagy információhiány áll fenn. Ezen kívül felhívhatja az anya figyelmét arra, ha valami nem a megszokott szerint zajlik, vagy épp megnyugtathatja, ha az anya aggódik valami miatt.

 

Az anya mellett a partner érzelmi támogatására is képes: tapasztalatával, nyugalmával erősítheti, bátoríthatja a párjáért aggódó apát, figyelhet az ő igényeire is. A kórházból való távozás után is meglátogatja a családot legalább egyszer, átbeszélik a szülésélményt, ha szükséges, segít a szoptatás kezdeti nehézségeiben.

 

Mit nem tehet a dúla?


A dúla nem helyettesíti az orvost, a szülésznőt vagy a védőnőt, az ő szerepe elsősorban az anya érzelmi támogatásában, a róla való szerető gondoskodásban rejlik. A dúlának nem feladata és nem is felelőssége a várandósság, a szülés és a gyermekágy orvosi szempontból történő figyelemmel kísérése. Nem hoz az anya helyett döntéseket, de segít a döntéshez szükséges információk megszerzésében és a szülés előzetes tervezésében.

 

Milyen képzettségük van a dúláknak?


A dúlák – többnyire de nem kizárólagosan – saját szülési tapasztalattal rendelkező nők, akik szervezett dúlaképzéseken vesznek részt, mint pl. a Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE) képzései. A MODULE dúlája csak az lehet, aki elvégezte az egyesület alapképző tanfolyamát, valamint aláírásával az egyesület alapszabályának, szervezeti és működési szabályzatának rendelkezéseit elfogadta.

 

Mikor érdemes felvenni a kapcsolatot a dúlával?


Minél előbb, ideális esetben a várandósság korai időszakában. Általában 2-3 alkalommal találkozik a dúla a szülő párral szülés előtt. Ilyenkor beszélgetnek az anya, apa elképzeléseiről, vágyairól, félelmeiről a vajúdással, szüléssel, szoptatással kapcsolatban. Megbeszélik, milyen elvárásaik vannak a dúlával szemben, és milyen módon tudja a dúla leghatékonyabban támogatni a vajúdást és a szülést. Minél több idő és lehetőség van a találkozásokra, annál jobban megismeri egymást a szülő nő (a szülő pár) és a dúla, annál könnyebb lesz az egymásra hangolódás, és amikor eljön a szülés ideje, már nem idegenek egymás számára, pontosan tudják, mire számíthatnak.

 

Hogyan találok dúlát magamnak?


A MODULE Egyesület honlapján lévő Dúlatérkép segít a lakóhelyhez közeli dúlákat megtalálni, a Dúlaalbumban pedig a dúlák bemutatkozása és fényképe segítségével lehet velük jobban megismerkedni. Itt megtalálható a dúlák telefonszáma és e-mail címe is.

 

A személyes találkozó lehetőségeiről a MODULE dúláival, a helyszínekről és időpontokról szintén az egyesület honlapján lehet tájékozódni.

 

Vannak független dúlák is, akik nem az egyesület keretein belül működnek, róluk az interneten lehet tájékozódni.

 

Mennyit kér a dúla a szolgáltatásért?


A MODULE dúlái előzetes írásos megállapodás mellett, egyéni vállalkozóként vagy alkalmi munkavállalói könyvvel dolgoznak. A dúlai alapszolgáltatás egyesület által ajánlott díja esetenként 30 ezer Ft, az egyéni megállapodások alkalmával ettől az összegtől felfelé és lefelé is el lehet térni. Ezért az összegért a dúla nemcsak magát a szülést kíséri, hanem a várandósság alatt minimum egyszer, illetve a gyermekágyas időszakban egy alkalommal találkozik a párral. A szülő(k) a díjat az egyesület számlájára fizetik be, a befizetett összeg egy részét a szervezet a működtetésre fordítja, kék könyvvel dolgozó dúlák után közterhet fizet, a fennmaradó részt kapja meg a dúla.

 

Forrás: www.module.hu

 

© 2024 Az élet: ajándék | Minden jog fenntartva

Látványügynökség Feki Webstudio @ 2012 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás